tisdag 1 februari 2011

Saffranskakor

ca 30 st

1 pkt saffran
2 msk grädde
3 msk socker
100 g smög el. margarin
3 dl mjöl

  • Värm grädde och saffran och låt svalna helt.
  • Rör socker och smör mjukt och blanda i mjöl och grädden.
  • Arbeta ihop en deg och dela i 2 längder.
  • Tryck ut längderna
  • Grädda i 175 grader i ca 15 min.
Kanongoda till glöggen!


Blåbärsbullar


• 1 paket jäst (färsk eller torr)
• 375 ml varm mjölk
• 1 rågad tesked mald kardemumma eller 2 tsk hela kardemummakärnor
• 2 stora ägg
• en nypa salt
• 200 g strösocker
• 50 g smält smör
• 800 g vetemjöl, plus extra för utbakningen
• 15 g smör till plåten
• 75 g råsocker eller demerarasocker (går även bra med strösocker)
Till fyllningen
• 400 g blåbär, färska eller frysta
• 75 g strösocker
• 1 apelsin

*Rör ner jästen i den varma mjölken och ställ åt sidan. Krossa kardemummakärnorna ordentligt i en mortel. *Vispa ägg och salt i en stor skål och tillsätt sedan efter hand socker, kardemumma, smält smör, jästblandningen och sist cirka 500 g av mjölet.
*Vispa hela tiden när du adderar ingredienserna klibbig konsistens. Blanda i resten av mjölet med mjölade händer tills du har en deg som håller ihop. Sikta över lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa i minst en timme.
*Bland under tiden blåbär och strösocker i en skål.
*Finriv apelsinskalet och blanda med bären (spara lite av skalen) tillsammans med en rejäl slatt av apelsinsaften. Mosa samman.
*Täck en stor plåt med bakplåtspapper som du smörar ordenligt och strör över med råsocker eller demerarasocker.
*Mjöla händerna och en ren arbetsyta med mjöl och tänja och dra i degen tills den är lite större än ett A4-papper.
*Nästa moment är ganska söligt, så ha en skål med mjöl till hands bli inte orolig om det blir ganska blött. *Sleva upp ungefär hälften av de mosade bären på degen men undvik att ta med för mycket saft. Sprid ut röran på degen och dra sedan sidorna av degen upp och in mot mitten som ett kuvert, och fortsätt att trycka samman degen.
*Skär degen i åtta lika stora delar, dra och sträck sedan varje bit till en lång smal korv, och sno runt dem så du får ett slags grov knut. Sprid ut dem på plåten och tryck till en liten grop i varje bulle där du kan sleva i resten av de mosade bären och tryck försiktigt ner dem. Strö över ytterligare lite råsocker och resten av apelsinskalet. Täck med ett bakplåtspapper och sedan en handduk och låt jäsa cirka 20 minuter.
*Grädda på 180º i 25 minuter eller tills gyllene och krispiga. Servera dem varma som de är eller tillsammans med varm vaniljsås.
(Innan gräddning)

Cheesecake glass


3 ägg
3 dl vispgrädde
200g naturell färskost (typ philadelphia)
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6 digestivekex
1-2 dl jordgubbssylt

  • Separera äggula och vita i varsin skål och vispa vitan till fluffigt skum. (se till att bunken är riktigt ren. Är den det minsta fet går det inte)
  • Vispa grädden
  • Blanda ost, gula socker, vaniljsocker.
  • Rör ner grädden i ostblandningen och vänd sist ner vitan.
  • Mixa sylten slät och krossa kexen grovt.
  • Varva smet, kex och sylt i en form som tål frysning. (Jag använde en vanlig brödform.)
  • Frys i minst 6 timmar.

måndag 31 januari 2011

Ooops! I did it again!

Receptet skänkt från ovan till kvinnan....jaja...männen oxå då ;)
Cheesecake glass!
Nu gråter alla dietister och bantare. Kunde inte motstå att göra en ny omgång!

Sen får väl alla kockar gråta över min brist på upplägg / presentation